Őrületes felfedezés: 1300 éves Jézus-tetkó

Szudáni régészek egy olyan tetoválást fedeztek fel egy 1300 éves holttesten, mely Jézus Krisztusra utal, és amelyet egy középkori kolostor melletti temetőben tártak fel. A Varsói Egyetem régészeti központjának közleménye szerint ez a második eset, hogy középkori Núbiából, a mai Egyiptom és Szudán területéről származó tetoválást találtak.

A férfi jobb lábán találták meg a görög ábécé „khí” és „ró” betűit, amelyek a görög „Krisztosz” nevet jelölik. Emellett az alfa és az ómega betűket is felfedezték, amelyek a keresztény hitet szimbolizálják, azt, hogy Isten mindennek a kezdete és a vége.

Az érdekes, hogy a tetoválás elhelyezkedése a jobb lábfejen található, ami arra utalhat, hogy a férfi keresztre feszítése során érintett szög átütötte ezt a területet. Bár világos, hogy az elhunyt keresztény volt, kérdéses, hogy szerzetes volt-e.

A radiokarbonos kormeghatározás alapján a személy valamikor 667 és 774 között élt. Ebben az időszakban a kereszténység volt a régió fő vallása, és az elhunyt valószínűleg 35 és 50 év közötti volt a halála idején. Bár a holttestet 2016-ban találták meg, a tetoválást csak nemrégiben fedezték fel az ásatás utáni részletes elemzések során és a teljes spektrumú fényképezéssel végzett eljárásoknak köszönhetően.