Jönnek a világító, intelligens tetoválások.

A Kaliforniai Egyetem és az IIT (Italian Institute of Technology) kutatói olyan eltávolítható tetováláson dolgoznak, amelyhez fénykibocsátó diódákat (OLED-eket) használnának (hasonlókat ahhoz, mint amelyek például az okostelefonokban is vannak). Ez az újfajta technológia megnyithatja az utat egy új típusú intelligens tetoválás előtt, amelynek számos felhasználási lehetősége lehet majd.

A tetoválásoknak lehetnének kifejezetten egészségügyi alkalmazásai is, például fénnyel jelezhetnék, ha a beteg állapota megváltozik, sőt a szakemberek úgy gondolják, hogy ha a tetoválást másfelé fordítanák, és fényérzékeny terápiákkal kombinálnák, akár még a rákos sejtek megcélzásához is használni lehetne. Egyes kutatók szerint az új intelligens tetoválás kombinálható lenne egyéb szenzorokkal is, ami jelezhetné, ha egy sportoló dehidratálttá válna, vagy amikor a viselőjének abba kellene hagyni a napozást, nehogy leégjen. Számos új és hasznos dolog nyílik meg a jövőben az „újfaja” tetoválásokkal kapcsolatban.

A világító és intelligens tetkók a tetoválások új generációját képviselik, és az innováció valamint  a technológia egyre szorosabb kapcsolatának eredményei. Az alábbiakban részletesebben beszélünk mindkét típusról:

Világító tetoválások:

A világító tetoválások olyan tetoválások, amelyek lumineszcens anyagokat vagy LED-es technológiát használnak, hogy a bőrön különböző fényjelenségeket hozzanak létre. Ezek a tetoválások néha „biolumineszcens” vagy „glow-in-the-dark” tetoválásokként ismertek.

  1. Fényforrások: A világító tetoválásokhoz használt fényforrások között találhatók fotolumineszcens festékek és pigmentek, valamint LED-ek, amelyek akkumulátorokról vagy vezetékes rendszerekről működhetnek.
  2. Kreatív kifejezés: Ezek a tetoválások kreatív és művészi módjai lehetnek az önkifejezésnek. A világító tetoválásokat gyakran használják koncerteken, klubokban vagy éjszakai eseményeken, hogy figyelmet keltessenek vagy hangulatot teremtsenek.
  3. Technikai kihívások: A világító tetoválások készítése technikailag összetett lehet, és csak tapasztalt és képzett tetoválóművészek képesek megfelelően alkalmazni az ilyen speciális anyagokat.
  4. Időszakos hatás: Az ilyen tetoválások fényereje és hatása általában időszakos, és a fényforrások kimerülésekor vagy kikapcsolásakor eltűnhet.

Intelligens tetoválások:

Az intelligens tetoválások az elektronika és a hordható technológia világából származnak, és különféle érzékelők, szenzorok és adatfeldolgozók felhasználásával működnek.

  1. Egészségügyi alkalmazások: Az intelligens tetoválásokat gyakran az egészségügyben alkalmazzák, például a glükózszint vagy az izommozgás monitorozására. Ezek a tetoválások nem csak dekoratívak, hanem valós idejű adatokat is gyűjthetnek és továbbíthatnak.
  2. Szórakoztató alkalmazások: Az intelligens tetoválásokat is szórakoztató célokra használhatják, például a játékokhoz vagy az interaktív eseményekhez. A szenzorok és az okoskütyükkel való együttműködés révén különleges élményeket nyújthatnak.
  3. Technológiai fejlődés: Az intelligens tetoválások terén folyamatosan zajlik a technológiai fejlődés. Olyan anyagok és rendszerek fejlesztésén dolgoznak, amelyek könnyen integrálhatók a bőrrel és hosszú távon fenntarthatók.
  4. Adatvédelem és biztonság: Az intelligens tetoválásokhoz gyűjtött adatokat megfelelő adatvédelmi intézkedésekkel kell kezelni, hogy ne kerüljenek illetéktelen kezekbe.

Az biztos, hogy egy nagyon izgalmas jövő elé nézünk az újfajta tetoválásokkal kapcsolatban. Ti, hogy gondoljátok?