Jöhet a vér- és fájdalommentes tetoválás?

A tudósok fájdalommentes és vértelen tetoválásokat fejlesztenek ki, amelyeket saját maguk is beadhatnak Az új tetoválásokat elsősorban az állatgondozással kapcsolatban használják majd, de a jövőben az emberekre is kiterjeszthetik.

„Nem az a cél, hogy lecseréljenek minden tetoválást, amelyek gyakran tetoválóművészek által készített szépségalkotások” – mondták a kutatók. A tudósok alacsony költségű, fájdalommentes és vértelen tetoválásokat fejlesztettek ki, amelyek önmagukban is beadhatók. A Georgia Institute of Technology kutatói elsősorban állatorvosi ellátásra és ivartalanított állatok nyomon követésére fogják használni a mikrotűs tetováló tapaszokat, de azt mondják, hogy az alkalmazások a jövőben kiterjedhetnek az orvosi és kozmetikai ellátásra is.

„A tűt kicsinyítettük, hogy fájdalommentes legyen, de még mindig hatékonyan helyezze el a tetoválási tintát a bőrön” – mondta Mark Prausnitz professzor, a projekt vezető kutatója. „Ez nemcsak az orvosi tetoválások hozzáférhetőbbé tételének lehet a módja, hanem új lehetőségeket is teremthet a kozmetikai tetoválások számára az egyszerű kezelhetőség miatt.”Míg egyesek hajlandóak elfogadni a tetováláshoz szükséges fájdalmat és időt, úgy gondoltuk, hogy mások inkább olyan tetoválást részesítenek előnyben, amelyet egyszerűen a bőrre nyomnak, és nem fáj.”

Míg a tetoválások általában nagy tűket használnak a bőr többszöri átszúrására, a tudósok olyan mikrotűket fejlesztettek ki, amelyek kisebbek, mint egy homokszem, és oldható mátrixba burkolt tetoválótintából készültek. „Mivel a mikrotűk tetováló tintából készülnek, nagyon hatékonyan helyezik el a tintát a bőrben” – mondta Song Li professzor, a tanulmány társszerzője. Következésképpen a mikrotűket csak egyszer lehet a bőrbe nyomni, mielőtt feloldódnának, nem okoz fájdalmat vagy vérzést. A tetoválásokat gyakran használják orvosi környezetben a hegek elfedésére, a rák ismételt sugárkezelésének irányítására vagy a mellbimbók helyreállítására a mellműtét után. Karkötők helyett is használhatók orvosi figyelmeztetésként súlyos egészségügyi állapotok, például cukorbetegség, epilepszia vagy allergia közlésére.