Híres történelmi személyek tetoválásai

Évezredekre visszanyúló hagyománya van a tetoválásnak, kevesen tudják például, hogy az első ismert emberi tetoválást maga Ötzi, a „jégember” viselte, amely hagyomány Mezopotámiában és Egyiptomban is folytatódott, de az öreg kontinensen csak az 1600-as években terjedt el újra, polinéziai hatásra. Thomas Alva Edison saját magán is kipróbálta az első tetoválógép „ősének” bizonyuló elektronikus tollát, de a modern kori tetoválásnak messze nem a neves amerikai feltaláló volt az egyetlen ismert „arca”.

II. Miklós: „szuvenír” Japánból

51 ezer kilométer, ebből 15 ezer km vasúton, 22 ezer km tengeren: kevés olyan pontja volt Eurázsiának, amit nem érintett az 1890-1891-ben hosszú európai és kelet-ázsiai körútra induló Nyikolaj Alekszandrovics Romanov, a későbbi II. Miklós orosz cár. Ami egyébként majdnem tragédiába torkollt, miután egy zavaros elméjű japán rendőr 1891. május 11-én szablyával merényletet kísérelt meg az Orosz Birodalom utolsó cárja ellen.
Az Ōtsu-incidensként elhíresült eset kitörölhetetlen nyomokat hagyott az orosz trónörökösben, akiben ekkor erős ellenszenv támadt a japánok iránt. Volt azonban még egy maradandó emléke a cárevicsnak a körútról: egy tetoválás. A nagyherceg ugyanis rajongott a japán tradicionális mesterségekért, így azontúl, hogy egy japán nőtől díszes hajtűt vásárolt magának, egy színes sárkányt is varratott jobb kezére emlékül.

Széchenyi, Kossuth

A 19. század legnagyobb magyar politikusainak egyikéről-másikáról szintén elterjedt, hogy tetoválásaik voltak: Széchenyi István például szerelme nevét és egy szívecskét viselt bal karján, s állítólag Kossuth Lajoson is díszelgett egy, de az ő tetoválásáról csak maga a tény ismert.

A két trónörökös, Ferenc Ferdinánd és Rudolf főherceg egy védelmező kígyót varrattak magukra – a sors kegyetlen fintora, hogy előbbit Szarajevóban megölték, Rudolf pedig máig tisztázatlan körülmények között vesztette életét a mayerlingi vadászkastélyban. Egyesek szintén tudni vélik, hogy Erzsébet királynénak szintén volt tetoválása: a bal lapockája fölött vagy a vállán egy horgony, kötéllel.

Horthy sárkánya

„Életem legszebb tetoválását Horthy admirálison láttam: a zöldben-aranyban pompázó sárkány beborította mellkasa bal felét. Horthy naponta megjelent a polai tengerészfürdőben, és a trikója bal pántját leengedte, hadd lássa mindenki a csodás rajzolatot; körül is vették mindig, fiatal tengerésztiszteknek és fürdővendégeknek magyarázta – megannyiszor csaknem ugyanazokkal a szavakkal – a részleteket” – írta „a száguldó riporter”, a cseh Egon Erwin Kisch.

Horthy tetoválása közismert, a kormányzó nem is nagyon próbálta elrejteni a külvilág elől a szinte egész bal karját beborító kígyózó sárkányt, amit még fiatal korában, állítólag egy alkoholmámoros pillanatában készíttetett magának angliai útján – sőt büszkén mutogatta. Nem véletlen, hogy a polai fürdőben a Horthyra vonatkozó hiteles értesüléseivel amúgy a kormányzó orra alá gyakran borsot törő Kisch is csodájára járt.

IX. Frigyes, a büszke tengerész

Bár a tetoválások idestova ötezer éves múltra tekintenek vissza, Dániában csak a 19. század végén, a Nyhavnba özönlő tengerészek nyomán kapott nagyobb lendületet. Ha Skandináviában valaki tetoválást szeretett volna, a koppenhágai „Új kikötőbe” vette az irányt, ahol a helyi vállalkozóknak elég volt egy talpalatnyi hely: egy szék, néhány szerszám és tinta, hogy beinduljon az üzlet.

Közülük is kiemelkedett Ole Hansen, akit csak úgy ismertek, mint a „Király tetoválója”: a művész 18 évesen kezdte a szakmát, majd a híres No.17 Nyhavnban, a világ egyik legrégebbi, ma is működő tetováló szalonjába ment. Ole keze munkáját nem kisebb neves személy, mint a dán király, IX. Frigyes testén látható tetoválások dicsérik.

A fenti képen Frigyes, a Dán Tengerészeti Akadémia egykori növendéke látható 1951-ben, amint félmeztelenül pózol a TIME magazinnak, büszkén mutatva testi erejét és a felsőtestén látható testvarrásokat.

Elnökök

James Knox Polk, az Egyesült Államok tizenegyedik, addigi legfiatalabb elnöke volt a maga 49 évével, aki leginkább arról ismert, hogy hivatali ideje alatt, 1845. december 29-én lett Texas az USA része, s állítólag ő volt az első ismert fehér ember, aki kínai betűt tetováltatott magára.

Andrew Jackson szintén történelmet írt: az Egyesült Államok 7. elnöke volt az első, a végrehajtó hatalmat gyakorló politikusok közül, aki kivarrta magát – combján egy hatalmas tomahawk díszelgett, de annak mögöttes tartalmáról nem tudni.

Teddy Roosevelt maga vallotta be, hogy a mellkasára a családi címert tetováltatta, s vannak olyan szóbeszédek, miszerint a 44 amerikai elnök közül 35-nek volt testvarrása, így többek között Franklin Pierce-nek, James Buchanannek és Dwight Eisenhowernek.

Tetovált elnökjelölt Csehországból

És végül egy modern kori példa. Kétségkívül Európa legfeltűnőbb államférfija lett volna Vladimir Franzból, ha 2013-ban elnökké választják, ám a leginkább tetoválásairól elhíresült, de zeneszerzőként, festőként, költőként, újságíróként és egyetemi tanárként is ismert 54 éves férfi a szavazatok 6,84 százalékának megszerzése után végül nem jutott be a csehországi elnökválasztás második fordulójába.

 

 

 

 

Adatforrás: Múltkor