Fontos tudnivalók a smink tetoválásról

Mire figyeljünk, ha sminktetoválásra készülünk?

Sminktetoválás előtt utoljára egy héttel lehet végezni kozmetikai kezelést, tartós szempillafestést, bajusz- vagy szemöldökgyantázást, ha ezek érintik a tetoválandó felületet. Mindezeket a sminktetoválást követően leghamarabb 2-3 héttel lehet újra készíttetni.
Szemhéjtetováláskor nem lehet fenn 3D vagy 4D szempilla. Két-három nappal a tetoválás előtt a műszempillát el kell távolítani!
Menstruáció alatt lehet ugyan sminktetoválást készíttetni, de nem tanácsos, mert ilyenkor alacsonyabb a fájdalomküszöb, és az egész testre kiterjedő vérbőség-fokozódás figyelhető meg.
Magas vérnyomás esetén elvégezhető a tetoválás, de megfigyelhető egy fokozottabb vérzés, így a pigment nehezen marad meg. Sok esetben többszöri korrekcióra van szükség, és a tetoválás élettartama is rövidebb lehet.
Cukorbetegség esetében a lassabb sebgyógyulás miatt hosszabb ideig kell az otthoni ápolásra vonatkozó előírásokat betartani.
Szemhéjtetoválás előtt a kontaktlencsét el kell távolítani!

Hány alkalommal készül el a sminktetoválás?

A sminktetoválás elkészítése általában két alkalmat jelent. A második nem a javítása, inkább a véglegesítése az első alkalomnak.
Első alkalom: a forma megtervezés, színválasztás, sminktetoválás
A formarajzolás akár egy órát is igénybe vehet! A vendéggel közösen jóváhagyott tervet készítem el. A színt is közösen választjuk ki.
Második alkalom: véglegesítés a 100%-os színtelítettséghez
Az első és második alkalom között legalább 1 hónap, de maximum 3 hónap telhet el. Előfordulhat, hogy a megfelelő pigmentáció már az első alkalom után kialakul, azonban a második sminktetoválásra ilyenkor is szükség van a 100%-os színtelítettséghez. Így lesz tartósan szép a sminktetoválás. A második alkalom árát (korrekció ára) a sminktetoválás ára tartalmazza, amennyiben erre 90 napon belül sor kerül.

Mennyi idő a sminktetoválás gyógyulása?

A minimális ödéma néhány órával a beavatkozás után megszűnik. Képződik azonban egy úgynevezett mikroseb, melynek hatására a kezelt felület néhány napig (5-7 nap) kissé húzódhat. A hegesedés a sminktetoválást követő 48 órában általában megtörténik, de a pigment bőrbe való beépülésére 21 napot kell várnia a vendégnek. Ez azt jelenti, hogy a pigmentált területen 21 nap alatt áll be a kívánt szín. Néhány kivételes esetben, bizonyos vérhígító vagy cukorbetegségre szedett gyógyszerek szedésénél hosszabb idő a sebgyógyulás, akár 7-10 nap is lehet, de erről a részletes anamnézis kitöltésekor tájékoztatjuk a vendéget és megbeszélem vele a teendőket.

Mikor alakul ki a végleges szín?

Fontos tudni, hogy közvetlenül a sminktetoválás után a szín jóval intenzívebb, mint amilyen a végeleges árnyalat lesz. Szemöldök és szemhéj esetében kb. a festék 30%-a, a száj esetében a bevitt festék átlagosan 50%-a „kiesik”. A végleges szín csak hetekkel a tetoválás után alakul ki.

Mennyi a sminktetoválás élettartama?

A sminktetoválás 2-3 évig tart, így a divat és az egyéni ízlés változásának megfelelően időről időre változtatható. Ha tökéletesen elégedett a sminktetoválásával, akkor érdemes 1-2 éven belül átüttetni, amennyiben változtatni szeretne a formán, tanácsos megvárni amíg elhalványodik, és új formát lehet rajzolni.

Mikor nem javasolt a sminktetoválás?

  • Kóros szövetszaporulat (pl. szemölcs, anyajegy a tetoválandó felületen)
  • Vírusos, bakteriális, gombás fertőzés (pl. herpesz, akné)
  • Ekcéma aktív időszakában
  • Égési sérülés, keloidos heg a tetoválandó bőrfelületen
  • Szemhéj tetoválásakor: ha árpa vagy kötőhártyagyulladás áll fenn a szemnél
  • Látásjavító szemműtét után 3-6 hónappal végezhető sminktetoválás
  • Terhesség