Szimbolika

Egy piercing elhelyezése szerint jelenthet különböző dolgokat, de a piercing-tulajdonosok nagy része, sőt a piercerek sem értenek egyet azzal, hogy különösebb jelentőséget tulajdonítsunk az elrendezésnek, illetve egyéntől függően ez változhat, de közmegegyezésen alapuló szimbolika nincsen. Napjainkban egyre inkább divat a piercing viselése, mint mély jelentéssel bíró eszköz.

Vannak leszbikus hajlamú nők, akik nyelvpiercinggel fejezik ki nemi identitásukat. Ilyen esetben egymás számára ismeretlen lányok között létrejöhet ehhez hasonló párbeszéd is: „- Miért nyújtogatod rám a nyelved? – Hát nem érted? Azért, mert tetszel nekem. – Bocs, de én nem szeretem „úgy” a lányokat… – Semmi baj, csak egy jelzés volt feléd…” Majd mindenki zavarba jön, pirul, kellemetlenül érzi magát, úgyhogy ne vegyünk készpénznek bármi piercinghez fűzött jelentést. Előfordulhat, hogy egy férfin a jobb fülbe szúratott piercing homoszexualitását jelöli, de ez még nem jelenti azt, hogy ha a jobb fülben három, a balban pedig még kettő van, akkor emberünk homoszexuális és heteroszexuális, vagy egyszerűen biszexuális lenne egyszerre.

Van olyan nézet, ami szerint minél extrémebb helyre kerül a piercing, annál vadabb a dísz tulajdonosa az ágyban. Bizonyos stílusirányzatoknak is megvannak a saját jelzései piercing-téren, ilyenkor a piercing és az öltözködés együtt jelenthet valamit (például egyre elterjedtebb az emo kultúrában az ajak-karika, ami jelen esetben lehet egyszerűen divatból, vagy mert ezzel szimbolizálja az emós zárkózottságát, elidegenedését, és ehhez társulnak a szűk nadrágok, csíkos pulóverek, egyéb stílusjegyek).

A piercing alapvetően az önkifejezésről, az egyén szabadságáról szól, ezért mindig törekedjünk egyéni értelmezésre. Piercing viselésével egy határozott információt ad magáról az ember. Ha valaki érzékien, kihívóan öltözködik, annak is megvan a jelentése mások számára, s ugyanígy működik ez a piercinggel is. Piercing szúratása előtt mindenesetre mindig alaposan fontoljuk meg tettünket. Fontos a megfelelő önismeret. Gondoljuk át a dolgot életformánk tükrében, gondoljuk át, mennyire leszünk képesek viselni, hiszen ne felejtsük el, hogy bármennyire is elterjed a piercing, mindig lesznek, akik ellene lesznek, és lenézik a piercing-tulajdonosokat, ami persze alapvetően nem nagy gond, csak kellemetlen helyzeteket eredményezhet.