Oriental

Japán, Keleti tetoválás stílus

A hagyományos japán minták történeteket mondanak el. Egy japán tetoválás egészen mély témájú mesékkel képes szolgálni, ezáltal felbecsülhetetlen eszmei értéket képvisel hordozója számára. Más néven Irezumi-nak nevezik ezt a metódust, mely szó voltaképpen azt a folyamatot jelenti, ahogyan “tintát fecskendeznek a bőr alá”.
A japán tetoválás története nagyon messzire nyúlik vissza, egészen a korai kőkorig, de ezzel összefüggésben, még nem tudott leleteket felmutatni a tudomány. A legkorábbi bizonyítékok a Yayoi korszakból (kr.e. 300-kr.u. 300) származnak, amelyben a tetoválások életbeli státuszt, illetőleg spirituális jelentéseket hordoztak.

A Kofun-korban (300-710) már változott a tetoválások jelentése, hiszen főként bűnözők megbélyegzésére kezdték el használni azokat -ez részben a kínai kultúra behatásának köszönhető. Sok-sok ezer évvel ezután, egészen napjainkig, a japán tetoválás hagyománya összefonódott a Yakuzák megjelenésével (17. századtól), majd lassan becsordogált a nyugati vérkeringésbe is, így sok kiváló művész vette át, illetőleg reformálta meg a japán tetoválás hagyományait.

A tradicionális japán tetoválás, a “Tebori” menete a következő: a mester (Hiroshi) felviszi a festéket (sumi) egy ecset segítségével a bőrre, majd egy bambuszpálcikával bejuttatja azt a bőr alá. A pálcika végén egy köteg tű helyezkedik el (hari). Takarásra alkalmas tetoválás stílus.